Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Definitieve Lijsten Bekendgemaakt

Kandidatenlijsten Europese Parlementsverkiezingen 2024

Definitieve lijsten bekendgemaakt

Omfangrijke verkiezingen van 6 tot 9 juni 2024

De definitieve kandidatenlijsten voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024 zijn bekendgemaakt. In verschillende EU-landen is de stemming inmiddels begonnen.

De verkiezingen zijn van groot belang voor de toekomst van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft een belangrijke rol in het wetgevingsproces en de controle op de Europese Commissie. De uitslag van de verkiezingen zal bepalen welke partijen en politici de koers van de EU de komende jaren gaan bepalen.

De verkiezingen vinden plaats in alle 27 lidstaten van de EU. In Nederland mogen ruim 13 miljoen mensen hun stem uitbrengen. De stembureaus zijn op 6 juni open van 7.30 tot 21.00 uur.

Resultaten en zetelverdeling

De publicatie van de live nationale resultaten en zetelprognoses start meteen na het sluiten van de stembureaus op 9 juni 2024.

De uitslag van de verkiezingen zal naar verwachting een grote impact hebben op de samenstelling van het Europees Parlement. De huidige meerderheid van de centrumrechtse EVP staat onder druk. Ook de sociaaldemocratische S&D heeft het moeilijk. De populistische en extreemrechtse partijen lijken daarentegen te groeien.

Het is nog onduidelijk welke coalitie na de verkiezingen het meest invloedrijk zal zijn in het Europees Parlement. De onderhandelingen over de vorming van nieuwe allianties zullen waarschijnlijk lang en moeizaam zijn.


Comments